Wijknetwerken > Amsterdam Zuid > Casemanagers dementie Zuid

Casemanagers dementie Zuid

Kennismaking met de casemanagers in Zuid en de werkwijze

Iedereen in Nederland met de diagnose ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, heeft recht op een casemanager dementie. Een casemanager is een onafhankelijke, daartoe opgeleide, vaste coachende begeleider en staat naast de persoon met dementie en zijn naasten. Vanaf de diagnose tot verhuizing naar een zorginstelling, of tot overlijden thuis, helpt de casemanager mensen met dementie én hun naasten door uitleg te geven over dementie, geeft praktische (omgangs-) adviezen, informatie en biedt emotionele, psychosociale steun. Ook helpt de casemanager bij coördinatie van zorg en het behartigen van de belangen van de persoon met dementie. De focus ligt, naast de aandoening en de psychische/sociale gevolgen ervan, op de gehele persoon én de kwaliteit van leven. Met als doel om de draagkracht van de cliënt en hun mantelzorger(s) te ondersteunen.

Als de diagnose dementie gesteld is, komt iemand meestal in een nieuwe wereld terecht. Met naasten, soms alleen, moet je besluiten nemen, veranderingen verwerken en onzekerheden het hoofd bieden. De casemanager komt thuis en weet de weg in het doolhof van zorgmogelijkheden, instanties en organisaties. De Casemanager bespreekt met je hoe je proactief je leven met dementie zo goed mogelijk kunt inrichten, bijvoorbeeld met hulpmiddelen, activiteiten en specifieke hulp van andere hulpverleners of diensten. Het gaat er niet alleen om langer thuis te blijven, maar vooral om langer mee te blijven doen, kwaliteit van leven en nadenken over de toekomst. Hij/zij kan zo nodig bemiddelen bij het regelen van passende ondersteuning, ook bij het helpen zoeken naar woonlocaties indien thuis wonen niet meer gaat. Het leren omgaan met gedragsverandering en het geven van emotionele steun en meedenken over een toekomst waarin de eigen regie onder druk staat, maakt een groot gedeelte uit van het werk.

Helaas hebben we in Amsterdam Zuid een wachtlijst voor de aanvragen voor begeleiding van een casemanager dementie. Om ook in deze periode voor mensen met cognitieve klachten en hun naasten toch vast richting en houvast te bieden, hebben wij een aantal informatie, hulp- en adviesbronnen op een rijtje gezet in in dit document over Casemanagement Dementie in Amsterdam Zuid. 

Hoe vaak en intensief de casemanager bij iemand komt, verschilt per situatie en is ook afhankelijk van de hulpvraag. Op afgesproken tijden en in overleg komt de casemanager thuis bij mensen met dementie en hun naasten. Een casemanager biedt geen wekelijkse praktische begeleiding, maar wanneer dat wel noodzakelijk of wenselijk is, wordt samenwerking opgezocht met wijkpartners. In die gevallen kan het ook zijn dat iemand toe is aan ondersteuning vanuit de Wet Langdurige Zorg en daarvoor een indicatie aangevraagd moet worden via het CIZ.

De casemanagers werken samen met partners uit het brede wijkzorgnetwerk, de dementienetwerken maar ook met de huisarts, zorgteams, buurtteams, paramedici en eventuele andere specialistische zorgverleners. Een aantal thuiszorgorganisaties biedt ook Casemanagement, niet als een aparte functie, maar als onderdeel van het werk als wijkverpleegkundige.

Meer informatie over Casemanagement en de rol van de casemanager kunt u eventueel ook vinden via de site van Dementie.nl.

Meestal doet de huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts de aanvraag met het Aanmeldformulier-CM-Zuid-met-afspraken-jan. 23. 

Daarnaast wordt er ook vaak een cliënt aangemeld vanuit de GGZ of ziekenhuis; de geheugenpoli.

In Amsterdam Zuid worden de aanmeldingen voor een casemanager verstuurd naar Zorgbemiddeling van Zonnehuisgroep Amstelland (Tel. Zorgbemiddeling: 020-5451790)

E-mail: zorgbemiddeling@zhga.nl

De afdeling Zorgbemiddeling en advies zet de aanvragen door naar de verschillende casemanagers. De casemanagers in Zuid stemmen maandelijks af met elkaar over de wachtlijst en ze wisselen tijdens het overleg kennis en ervaring uit.

Regelmatig schuiven zij ook aan bij de wijktafels in Zuid.

De casemanagers in Zuid stemmen maandelijks af met elkaar over de wachtlijst en ze wisselen tijdens het overleg kennis en ervaring uit.

Een casemanager wordt meestal gefinancierd vanuit de zorgverzekering ( zonder eigen bijdrage). Heeft iemand een  WLZ indicatie, dan is de financiering anders en betaalt men een eigen bijdrage via het CAK.

De casemanagers hebben hun eigen Postcode werkgebieden , bij de afdeling Zorgbemiddeling/het aanmeldpunt zijn de postcodegebieden en contactgegevens van de casemanagers ook bekend.

De casemanagers hebben voor de medewerkers in de Buurtteams een consultfunctie, de samenwerking met de Buurtteams wordt nog verder uitgewerkt.